中国气象图书馆

2017年

  1. 2024年
  2. 2023年
  3. 2022年
  4. 2021年
  5. 2020年
  6. 2019年
  7. 2018年
  8. 2017年
  9. 2016年
  10. 2015年
  11. 2014年

第九期

  1. 第一期
  2. 第二期
  3. 第三期
  4. 第四期

“除了地球观测星座,公司还将研发可行的一次性卫星,模块设计的在利用和现成的商业技术的判断使用。短时间和一体化设计、制造,都是确保低成本小卫星发展的关键。
发布日期 :2024-04-07  

  “In addition to constellations, [Surrey Satellite] remains committed to producing affordable one-off satellites, and re-use of module designs, [and] judicious use of [off-the-shelf commercial] technology. Short time-scale and one-roof design and manufacture are all enduring keys to the lower-cost, small-satellite approach. Nevertheless,the increasing acceptance of constellations of satellites is an interesting development that is closely coupled to the concept of keeping the costs down. Not only does the constellation produce major technical benefits such as increased temporal and spatial coverage supporting new user capabilities and applications, but also, the higher volume of satellites in production can be used to bring the individual satellite cost down further.”

  “除了地球观测星座,公司还将研发可行的一次性卫星,模块设计的在利用和现成的商业技术的判断使用。短时间和一体化设计、制造,都是确保低成本小卫星发展的关键。然而,越来越多卫星星座的出现是一个有趣的发展方向,它与持续降低成本的概念完全耦合。星座不仅产生增加时空覆盖这样的技术效益以支持新用户的能力和应用,而且,生产更多体积的卫星,还能让单一卫星成本进一步下降。”

  ——“今日卫星”网站今日发表“回顾小卫星的挑战和机遇”文章,介绍了近年来全球小卫星事业的发展,在“新地球观测星座”一节,文章指出,地球观测是小卫星在商业领域取得收益之外的另一个重要领域。例如,英国萨利卫星技术公司(Surrey Satellite Technology Ltd)支持多国小DMC(灾害监测星座)系统的开发,其星座地面分辨率为32米,扫描带宽640千米。而土耳其的Bilsat-1系统能够提供12米分辨率的黑白照片和24米分辨率的彩色照片。中国Beijing-1卫星照相机的分辨率更是达到了4米。这些小卫星项目都将支持“空间与重大灾难国际宪章”(International Charteron Spaceand Major Disasters)项目。文章借萨利卫星技术公司的CEO Martin Sweeting先生的话,描述了小卫星开发的优势所在。